Kako zainteresirati dijete za programiranje?

boy using tablet computer

Svatko od nas želi djetetu pružiti najbolju edukaciju i, kao što većina vas zna, danas to uključuje i nezaobilaznu informatiku. Ovo je vodič za sve vas koji želite znati kako svoje dijete uključiti u čudesan svijet programiranja bez da sami kao roditelj poznajete materiju. Ono što želim naglasiti je da programiranje, kao i matematika, potiče jedan novi način razmišljanja i stvara kod djece određene misaone procese koji će im u životu vrlo dobro doći.

Ako se pitate koliko dijete mora biti staro da započne s programiranjem, pravog odgovora zapravo nema. Ponekad će dijete pokazati interes sa 6, a ponekad tek s 14 godina.

Programiranje za djecu – Scratch
Scratch je vizuelni blok jezika koji su stvorili Google i MIT Media Lab. Izvorno, Scratch je dizajniran za djecu u dobi od 8 do 16 godina, međutim on je postao toliko popularan da ga ljudi svih uzrasta koriste za početak programiranja. Svaki vizuelni blok označava logičku jedinicu, kao što je if-else naredba ili while petlja.

Web stranica Scratch sadrži cijeli sistem, uključujući aplikacije za kodiranje, savjete, galerije, obrazovne video zapise i mnoge druge stvari. Korisnici najčešće kreiraju animacije, interaktivne priče i online igre, no mogućnosti su u osnovi beskrajne. Scratch takođe ima veliku zajednicu koja dijeli međusobno svoj rad i sarađuje na projektima.

Programiranje za djecu – Code.org
Code.org je neprofitna inicijativa koja pomaže djeci da uče osnove programiranja širom svijeta. Aplikacija radi u pregledniku i svi kursevi su besplatni. Code.org kategorizuje svoje kurseve prema različitim uzrastima. Djeca do 5. razreda uče kodirati jednostavne crteže, igre i priče. Djeca između 6. i 9. razreda postepeno počinju učiti HTML, CSS i JavaScript.

Code.org takođe nudi rješenje za djecu koja nemaju vremena za cjeloviti kurs. Projekt „Hour of Code“ omogućava učenicima da prate jednosatne tutorijale koji podučavaju kodiranje uz pomoć popularnih tema kao što su Minecraft, Star Wars i Frozen.