Početak projekta (www.mojinfo.ba)

U sklopu omladinskog udruženja “Dobro djelo” (Sarajevo) volonteri su pokrenuli projekat EDU387 koje ima za cilj da informatički edukuje polaznike. Ova edukacija uključuje kurseve, radionice, seminare i ljetnje škole.

Kako kažu iz udruženja, djeca do petog razreda osnovne škole pa do srednje škole i naviše, imaju potrebu za praktičnim znanjem iz različitih IT oblasti.

Krenulo je sa donacijom

Poseban cilj ovih edukacija je profesionalna edukacija i usmjeravanje ambicija mladih, te stručnih sposobnosti za tržište rada. Dio prihoda od ovog projekta će ići direktno za narodnu kuhinju u sklopu udruženja “Dobro djelo”.

Ovom prilikom smo razgovarali Edisom Aganovićem, ispred  spomenutog udruženja “Dobro djelo”.

“Dobili smo donaciju od računara, stolova, stolica, monitora, miševa i tastatura, table. Međutim potrebno nam je slijedeće: TV 55″, Bluetooth Xiaomi Mi Robot Builder (za mališane), kablovi i mrežna oprema, da okrečimo prostoriju i uredimo je na moderan način (svjetla, posteri…)”, pojašnjava Edis.

Pretvaranja mašte u stvarnost

Mojinfo.ba: Kako ste došli na ideju da pokrenete edukacije?

Edis: U instituciji u kojoj sam zaposlen, jedna od primarnih aktivnosti jeste edukacija od 18 godina pa naviše. Protekle tri godine sam aktivno držao više kurseva i uživao sam u procesu podučavanja. Najveća satisfakcija mi je kada znanje ili iskustvo koje  prenesem, osobi promijeni život nabolje.

Pored ovih kurseva učestvovao sam u informatičkoj edukaciji tokom dvije ljetne škole sa uzrastom djece od 7 do 13 godina. Jedan od voditelja ljetne škole mi je došao i rekao da uzmem računar i da djeci pokazujem šta ima u njemu.

Meni je iskreno to bilo dosadno jer će to kad-tad učiti u školi i želio sam im ponuditi nešto novo i kreativno. Par dana sam istraživao YouTube i pregledao više TEDx predavanja od kojih sam se mnogo okoristio. Upustio sam se hrabro i prva ljetna škola je bila više nego uspješna. Pitao sam djecu šta računar, pa sam im kazao jednu prelijepu definiciju: “Računar je sredstvo za pretvaranje mašte u stvarnost”.

Edis: Zajedno smo istraživali koje to sve vrste “računara” postoje, pa smo na kraju susreta kreirali jedan dizajn za električno biciklo sa raznoraznim dodacima: kamerama, senzorima, itd. Programiranje smo učili putem platforme Code.org koja je vrlo pristupačna manjim uzrastima.

Druge godine sam im napravio spektakl, tako što sam nabavio jedan mali dron (DJI Tello) kojim su imali priliku da programiraju i upravljaju. Prvi čas sam dron spremio u kartonsku kutiju i još uvijek se sjećam njihovog prelijepog osmijeha kad sam dron upalio i kad je poletio ispred njih.

U razgovoru sa djecom, uvidio sam da su neke škole mnogo zaostale po pitanju informatičke naobrazdbe i da se i dalje uče stvari koje su mene učili prije 20 godina. Analizirajući nastavni plan i program bio sam zaprepašten, koliko su djeca opterećena nebitnim informacijama, a koliko malo ima znanja koje je u skladu sa današnjom tehnologijom.

Situacija nakon COVID-a se mnogo promijenila, kada su odradili novi nastavni plan i program koji je mnogo unaprijeđen. Pored osnovnog i srednjeg obrazovanja, nisam primjetio nekih većih projekata koji su usmjereni na omladinu.

Sva ova iskustva su bila inspiracija za mene da osmislim projekat gdje bih mogao da podučavam djecu, omladinu i starije praktičnom znanju. Provobitni naziv projekta je bio Noor, međutim odabrao sam trenutni naziv koji je praktičan za naše područje.

Zaposlenje kao jedan od ciljeva

Mojinfo.ba: Koji je primarni cilj edukacije?

Edis: Glavni cilj je korisno znanje koje se trenutno traži na tržištu rada informatike (programiranje, grafički dizajn, mreže, web, security…). Ja to zovem: princip “Znanje u glavu, pare u džep”, naravno, ovo se odnosi na polaznike. Želja nam je povežemo i pratimo sve naše polaznike od malog ka velikom znanju i inšallah zaposlenju u budućnosti.

Nema štrajka

Mojinfo.ba: Kakva je korist za korisnike, odnosno polaznike kursa?

Edis: Polaznici će za neki skroman iznos novca dobiti kvalitetno i korisno znanje koje je primjenjivo u praksi. Polaznici rade u manjim grupama, da bi se predavač mogao što bolje posvetiti i pokazati svakog polazniku, sve što mu bude nejasno. Pored toga, kao što sam naveo, uvijek ćemo im biti na raspolaganju za savjete prilikom izgradnje svoje karijere, čak i kada završe kurseve kod nas.

Na svojim kursevima sam se znao šaliti sa izjavom: “Kada ste vidjeli da IT radnici štrajkuju?”.

Podrška

Mojinfo.ba: Ko vam je dao najveću podršku ka realizaciji?

Edis: Najveća podrška dolazi od omladinskog udruženja “Dobro djelo” pod kojim djelujemo, a zatim od anonimnog donatora koji nam je dao novac da kupimo prvih šest računara sa monitorima. Ovo ćemo vjerovatno dopuniti do slijedeće sedmice…jer apel smo tek objavili.

Težnje i planovi

Mojinfo.ba: Da li ste u budućnosti planirali da proširite broj edukativnih sadržaja?

Edis: Naša ideja je konstatno ulaganje u nove uređaje (dronove, VR naočale) kao i saradnja sa kvalitetnim IT stručnjacima koji bi educirali ili pomogli u edukaciji. Želimo da imamo najbolje moguće opremljene prostore i nećemo se umoriti dok to ne postignemo.

Za žene

Mojinfo.ba: Da li imate u planu edukaciju za ženski dio populacije ?

Edis: Pored djece, ovo nam jedna od glavnih ambicija. Želimo da zainteresovane podučimo halal načinima zarade putem interneta, iz oblasti web dizajna, grafičkog dizajna, programiranja itd.

Malo više truda je potrebno da se postignu tražene vještine, ali je najljepša stvar u svemu tome, što mnoge supruge, majke… mogu da rade od kuće bez ikakvih problema i da uživaju u tom radu. (mojinfo.ba)